Hemmeligheten bak Eleni & Chris

Det er Skandinavias best bevarte hemmelighet som skaper Eleni & Chris-produktene. Mor-og-datter-eventyret som raskt har blitt til noe veldig stort, startet veldig i det små. Nærmere bestemt, med et lite, unikt bær.

Det var drømmen om å utvikle egne hårprodukter som fikk Christinah Nicolaisen og Inger Ellen Nicolaisen til å se nærmere på naturlige ingredienser i kosmetikk. De oppdaget imidlertid raskt at de ikke trengte å lete langt unna hjemme. Multen, som de hadde et kjent og kjært forhold til, skulle vise seg å sjekke alle bokser.

- Egentlig begynte alt med multen. Vi er jo fra Nord-Norge, der den vokser. Det er et bær som overlever snøen i tøffe, nordlige forhold - og vokser opp under midnattssola på sommeren. Den er et skikkelig superberry, forteller Christinah Nicolaisen.

JAKTEN PÅ DET SKANDINAVISKE GULLET

Både mor og datter har et nært forhold til multen. Den offisielle multedagen i Nord-Norge kommer hvert år i august - og det er startsignalet for å begynne å plukke multene. Eier du gård, kan du begynne én uke før. Inger Ellen kan huske hvor mye styr det kunne bli rundt plukkingen av dette spesielle bæret opp gjennom oppveksten - alt fra naboer som stjal bær fra hverandre, til kjefting og kranglig.

- Jeg husker jeg satt sammen med mamma, oppe i Misvær, og diskuterte dette dramaet rundt multen. Hun husket at hennes bestefar alltid refererte til multen som det skandinaviske gullet, og at det var noe veldig spesielt, forteller Christinah.

- Jeg tror veldig mange nordlendinger, meg selv inkludert, er vokst opp med at multen er spesiell, man spiser den bare en gang i året, og det er noe som bare vokser oppe i Arktis. Der midnattssola er, der er multen, legger hun til.

Med dette, begynte de å lure på om bæret allerede ble brukt i kosmetikk, forteller Christinah.

- Da vi begynte å søke på Google, så vi at også vikingene hadde skjønt noe om multen. De hadde med seg multe på skipene for skjørbuk og feber, fortsetter hun.

- Mamma sa egentlig: Ja, men hvis det er så bra på innsiden, så må det vel være bra på utsiden, for hud og hår?

Dermed hadde Christinah og Inger Ellen - som for øvrig har kallenavnene Eleni” og Chris” - all motivasjonen de trengte.

- Det var da vi bestemte oss: Vi sender multer til et laboratorium. Så ser vi hva som skjer, sier hun.

SJELDEN, SPENNENDE INGREDIENS

Det tok veldig lang tid å få svar. Kjemikerne hadde ikke jobbet med denne typen ingrediens før - et av verdens mest sjeldne bær.

- Det var kjempespennende. Det er veldig få som har brukt denne ingrediensen i kosmetikk. Endelig fikk vi rapporten fra laboratoriet som sa at multe i teorien er en kjempespennende ingrediens! Full av antioksidanter, vitaminer, og både Omega3 og Omega6, sier Christinah.

- Vi synes dette var helt fantastisk, og det ble startsignalet vårt til å bare kjøre på: Nå skal vi lage produktene vi alltid har drømt om, og multen skal være basen, fortsetter hun.

Så fulgte en lang periode med både research, produktutvikling og testing. Det tok to år fra de begynte å teste faktiske produkter på hår, til de satt med sin egen hårpleieserie.

- Det var kjempeviktig for oss å teste. Hvordan fungerer egentlig multer i en sjampo eller balsam? Og så er det det faktum at du kan bruke bæret på to måter - både ekstrakten fra saften og oljen fra frøene. Vi lekte mye med hvilke produkter som kunne passe til olje kontra ekstrakt. Det var to intense år med mye prøving og feiling, forteller hun.

De oppsøkte også to multeeksperter, en norsk og en amerikansk. Da ble det tydelig at spenningen rundt multen også hadde festet seg andre steder i verden.

- Det var visst veldig festlig da vi ringte opp disse - for de får ikke så mange telefoner! De var veldig entusiastiske over dette, og var enige i at multe er et superberry”. Amerikaneren sa: This is one of the Scandinavias best kept secrets”, minnes Christinah.

SLIK PLEIER SUPERBÆRET HUD OG HÅR

Eleni & Chris har multen som stjerneingrediens og base i alle produktene sine, og bruker både oljen fra frøene og ekstrakten fra fruktsaften. Slik får de utnyttet all the good stuff” - den inneholder nemlig intet mindre enn denne imponerende rekken stoffer: Vitamin A, B, C, D og E samt Omega3 og Omega6. Den er også rik på antioksidanter.

- By now, har de fleste skjønt at vi er veldig fan av multe og ønsker å få den ut til verden fordi den er helt fantastisk på veldig mange måter! ler Christinah.

- Et veldig billedlig eksempel for multen er at ett bær inneholder fire ganger så mye C-vitamin som en hel appelsin, legger hun til.

Med andre ord, er det ikke rart den kalles for et superbær. Bæret er faktisk også et av verdens dyreste.

- Multe har god fuktighetsgivende effekt og beskyttende egenskaper for både hud og hår. Og hud hører også med i hårpleie - for hodebunnen er jo hud. Da vi utviklet de første produktene våre, var det viktig for oss at de også skulle ha en flott effekt på hodebunnen i tillegg til håret. Vi slår et slag for hodebunnen, for vi vet at veldig mange glemmer av at man har hud under håret! En sunn hodebunn er det beste grunnlaget for glamorøst hår, sier Christinah.

I tillegg, er det litt ekstra stas at multen er såpass spesiell og eksklusiv at det er få andre som bruker den i kosmetikk.

- Den vokser bare i arktisk fauna, og vi merker at det er mange som ikke har et forhold til multe og aldri har hørt om den. Vi har blitt ringt opp av journalister fra USA, og de snakker alltid om at oh my god it looks like a cloud” - det heter jo Cloudberry på engelsk - og at dette bæret er noe veldig, veldig eksotisk, forteller hun.

- Men vi er bare veldig, veldig heldige som har denne arktiske, sjeldne ingrediensen i vår region, sier Christinah.

Christinah Nicholaisen


Skrevet av: Eleni & Chris

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer modereres før de blir publisert.