Vi har benyttet KLF (Kosmetikkleverandørenes forening) for å vurdere hva som er høyrisikoland innenfor vår bransje.
Råvareinnkjøp er utsatt for menneskerettighetsbrudd på grunn av ugjennomsiktigheten av verdikjeder for råvarer og kompleksiteten i handelen. Menneskerettighetsbrudd kan vise seg i form av barnearbeid, tvangsarbeid, farlige eller dårlige arbeidsforhold og utnyttelse av arbeidsinnvandrere. Produksjon eller råvarer fra høyrisikoland med kjente menneskerettighetsrisikoer eller risiko for brudd på arbeidsrettigheter, for eksempel i Asia, Mellom-Amerika og Øst-Europa.
Produktsikkerhet: Selv om markedet i EU og EØS er gjennomregulert, bør produsenter, importører og innkjøpere av kosmetiske produkter utvise aktsomhet med tanke på produktsikkerhet (helserisiko for produksjonsarbeidere og forbrukere).
Transportrisiko: i enkelte land vil transportbransjen være forbundet med menneskehandel og tvangsarbeid, brudd på hviletids-, arbeidstids- og overtidsbestemmelser.
Vi har identifisert hvilke produkter eller tjenester leverandørene leverer til oss og gjennomført en risikovurdering etter følgende kriterier:
Lav risiko
- < 100.000 fakturert
- Produksjon og råvarer fra ikke høyrisikoland
- Vi har tilstrekkelig med informasjon og dokumentasjon fra leverandøren
- Leverandøren leverer ikke produkter eller opererer ikke i en bransje med kjente menneskerettighetsrisikoer eller risiko for brudd på arbeiderrettigheter
Medium risiko
- > 100.000 fakturert.
- Ingen produksjon eller råvarer fra høyrisiko land (Asia, Mellom-Amerika og Øst Europa).
- Produksjon eller råvarer fra høyrisikoland med kjente menneskerettighetsrisikoer eller risiko for brudd på arbeidsrettigheter (Asia, Mellom-Amerika og Øst Europa).
- Vi har mottatt sertifiseringer og dokumentasjon som viser at leverandør følger opp dette på en god måte.
Høy risiko
- > 100.000 fakturert.
- Produksjon eller råvarer fra høyrisikoland med kjente menneskerettighetsrisikoer eller risiko for brudd på arbeidsrettigheter (Asia, Mellom-Amerika og Øst Europa).
- Vi har ikke tilstrekkelig med informasjon og dokumentasjon fra våre leverandører.
De leverandørene vi har vurdert som medium eller høye, basert på ovennevnte kriterier, har mottatt en spørreundersøkelse hvor de må svare opp en del spørsmål for at vi kan gjennomføre en god risikoanalyse. Basert på innhentet informasjon har vi derfor kunne gjennomføre en risikovurdering.
Der hvor vi ikke har mottatt tilstrekkelig informasjon, har vi bedt om ytterligere dokumentasjon. Risikovurderingen så langt, basert på innsikten vi har og informasjonen vi har hentet inn, har ikke resultert i funn av negativ påvirkning eller vesentlig risiko. Arbeidet med aktsomhetsvurdering er imidlertid en kontinuerlig prosess. Vi følger derfor opp løpende gjennom året og vil be de leverandørene som vi har kategorisert med mulig høy eller medium risiko, om å rapportere inn dersom det oppstår endringer i verdikjeden som kan ha negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsforhold.
Leverandør vi har tett dialog med for 2024 er:
ByWe/Cutrin
Vi kjøper Moroccanoil-produkter fra vår leverandør ByWe. En del av produksjonen av Moroccanoil foregår i Israel, men det er viktig å presisere at denne produksjonen skjer i områder som ikke er okkuperte. Vi følger nøye med på våre leverandørkjeder for å sikre at de oppfyller våre etiske retningslinjer og krav i henhold til Åpenhetsloven.