Multimasking

Typisk nok, er det kanskje nettopp hårmasken det er lett å nedprioritere, fordi den skal sitte i håret en liten stund. Det føler du kanskje at du ikke har tid til? Tro om igjen. Hårmaskene til Eleni & Chris pleier i dybden på bare 5-10 minutter.

 

– Mange opplever #tidsklemma – men har du hårmasker som en del av hverdagsrutinen din kan du lett multitaske. Ha den i håret mens du støvsuger eller tømmer oppvaskmaskinen, for eksempel foreslår Nicolaisen.

Hun forteller at hun har flere kunder som også gjerne trener med hårmaske i – enten de er hjemme i stua eller på treningssenteret.

– Du har jo gjerne håret i hestehale, og skal dusje etterpå uansett!

Nicolaisens beste hårmaske-hack er å sørge for at du legger den i håret mens du utfører noen faste rutiner du allerede har. Kanskje aller helst på kveldstid. Enten det er å legge seg i badekaret, eller ta en siste runde i e-post-innboksen, bør du klare å rekke hårmasken minst én gang i uken. Det skal tross alt bare 5-10 minutter til.

– Ingenting er å legge seg med nykuret hår i nyvasket sengesett. Verdens beste følelse! Tipser Nicolaisen.

– Det viktigste er likevel at om du ikke får til hver uke – så ta det i alle fall når du kommer på det. Det er så mye bedre enn å ikke ta hårmasker i det hele tatt, understreker hun.

Også Eleni & Chris har tenkt litt nytt når det kommer til hårmasker. Nå er hårmaskeserien nemlig utformet slik at du med fordel kan multimaske. Ved å benytte deg av ulike masker i ulike deler av håret, samtidig, får du dekket hårets behov som aldri før.

– Ett enkelt hårstrå har ofte levd et langt liv og vært gjennom litt forskjellig fra røttene og ut til spissen. I utgangspunktet har håret derfor ulike behov – og hodebunnen er jo hud. Mange forholder seg kun til hodebunnen når de blir solbrente der om sommeren, forklarer Nicolaisen.

– Et perfekt eksempel på multimasking er at du kjører én maske i hodebunnen, og én i lengdene, sier Nicolaisen. 

Hun forteller at nettopp dette er årsaken til at de har utviklet kuren Dermamin. Den pleier hodebunnen og er i utgangspunktet anti-flass, noe mange opplever enten det er i perioder eller konstant. Hårmasken er ikke bare til bruk når du flasser, for i tillegg har den god forebyggende effekt. 

– I hudpleie har man jo gjerne en masse ulike masker til ulike soner i ansiktet – særlig i korean beauty er man helt rå på dette. De samme prinsippene gjelder i multimasking, forklarer hun.

– Har du langt hår som er bleket og farget kan det være du skal ha masken Boostamin i første halvdel av håret, om det er ganske friskt, mens du tar proteinrike Keramin i lengdene og i tuppene. Der trenger du enda mer boost og oppbygging innenfra, foreslår hun.

ÉN GANG I UKEN GJØR UNDERVERKER

Hva gjør en hårmaske egentlig med håret? Det er kanskje lett å se på hårmaske som noe ekstra man unner seg når man først setter av tid til egentid og egenpleie. Derimot er det like luksuriøst som det føles – og noe håret ditt sårt trenger.

– Hårmasker har en dyptgående effekt. Du vil oppleve at håret føles mykere, det faller mer naturlig, det er ikke like crisp som det gjerne kan bli om det ikke får like god pleie, sier Nicolaisen.

– Og én ting er at det ser godt ut, men det vil også føles godt. For å få til denne følelsen må man inn med noe mer næring, og dette bidrar en hårkur med.

I tillegg, vil håret antageligvis føles mer medgjørlig og lettere å style fordi det får en forbedret tekstur.

– Har du veldig tørt hår eller har farget eller bleket det, kan du kanskje ta hårkur litt oftere enn én gang i uken. Det viktigste er uansett at om du ikke får til hver uke – ta det i alle fall når du kommer på det! Det er så mye bedre enn å ikke ta det i det hele tatt, understreker eksperten.

UNNGÅ DISSE TABBENE

Ifølge Nicolaisen, bør vi venne oss til å dra flere paralleller mellom hudpleie og hårpleie. De fleste av oss har en eller annen form for hudpleierutine sånn noenlunde på stell. Vi slurver ofte litt mer med håret – og det er det ingen grunn til.

– Ha en proaktiv tilnærming til hårpleien din. Å kjøre ansiktsmasker for huden er blitt noe man ofte gjør, og ser på noe som en naturlig del av rutinen sin, påpeker hun. 

Hun trekker også fram at vi gjerne er mer bevisste på å bytte hudpleierutine eller hudpleieprodukter, for eksempel utfra klima eller om det er noe som ikke fungerer eller noe vi reagerer på. Det samme bør gjelde for håret.

– Vi bor i et land med spesiell geografi og klima, så det er noe helt annet vi trenger i juli enn vi trenger i ti minus og vind! Understreker hun.

Ifølge Nicolaisen, er de yngre generasjonene generelt flinkest på å tenke proaktiv pleie. Men for svært mange kommer oppvekker først når de blir påminnet dette i frisørstolen.

– Vi opplever at kundene vi snakker med dette om, innser hvor selvsagt og logisk det er. Man bruker ikke samme dagkrem hele håret, og det samme kan man tenke når det gjelder hårproduktene sine, sier hun.

– Dette gjelder sjampoen og balsamen din, men spesielt hårkurene du bruker, legger hun til.

En annen klassisk hårkur-feil er å ha den i for vått hår. Det optimale er håndkletørt hår. Det betyr at om du har i kuren mens du står i dusjen, må du klemme ut ganske mye vann først!

– Dette er for at kuren skal få trekke bra nok inn. Hårkuren legger seg bare utenpå håret om det er masse vann i det, advarer hun.

Velger du å ta i hårkur før du går inn i dusjen, må du altså fukte håret først. 

En annen sentral feil, er å benytte seg av hårkur som siste steg i hårrutinen. Ifølge Nicolaisen, er det mange som ikke er klare over at det blir feil rekkefølge.

– Du skal alltid ha balsam etter kur for å lukke skjellagene. Dette er det mange som ikke vet. Det er da du får optimal effekt, sier hun.

Sist, men ikke minst, påpeker Nicolaisen at mange av oss ikke ser livsstilen vår i sammenheng med hårpleien vår. Dersom utetemperaturer om vinteren og inneklimaet på kontoret kan forstyrre håret ditt, er det klart at livsstilen din også har litt av hvert å si.

– Folk ser ut til å være mer og mer aktive. Konsekvensen av å trene mer er at du dusjer oftere, noe som kan tørke ut både hud og hår. Da er det enda viktigere å bruke gode produkter som gir eller bevarer fukt – og at man tenker over produktene man bruker i sammenheng med faktorer i hverdagen og i livsstilen sin, tipser hun. 

– Og hvor ofte bruker du varmeverktøy som krølltang og føner? Disse har også uttørkende effekt på håret. Tenk alltid at om du bidrar til å tørke ut håret på et vis – bør du alltid gi tilbake med en kur!

HVA TRENGER AKKURAT DITT HÅR?

På samme måte som du kanskje har kontroll på om du har en fetere eller tørrere hudtype, er det smart å finne ut av hva akkurat ditt hår egentlig trenger mest. 

Nicolaisen anbefaler å spørre frisøren din om råd, før du rasker med deg både det ene og det andre fra produkthylla.

– En eksakt analyse av hårtype er det lurt å spørre frisøren sin om. Mange tenker faktisk ikke over å at de kan spørre om dette, sier hun.

Likevel, kan du starte i det små selv:

– Jeg vil si at den enkle varianten er å se etter ytre påvirkninger, som vær og vind, som påvirker oss alle. Derfor vil alle få tørrere hår i vintersesongen, og derfor går en maske som Boostamin til alle. Den er ikke for tung og ikke for lett, og dekker de flestes behov, anbefaler Nicolaisen.

Har du teksturert hår, har du antageligvis et hår som er naturlig enda tørrere. Da har du også ofte grovere hårstrå, som trenger litt ekstra pleie.

– Da er eksempelvis Ultramin hos oss fin. Det er en rikere hårmaske som skal ivareta grovheten i håret, forklarer hun.

– Mange av de som har tynnere, fint hår er jo godt klar over sine glatte, tynne hårstrå. Da kan jeg også anbefale å velge Boostamin, forteller Nicolaisen. 

Når det er sagt, bør du heller ikke tenke altfor svart-hvitt når det gjelder kategoriseringen av håret ditt. På samme måte som kombinasjonshud er vanlig, er det faktisk også slik at de fleste har de kombinasjonshår. 

– Det som er nærmest hodebunnen er jo «nytt hår», mens lengdene og tuppene har gått gjennom mye mer. Derfor har de fleste tørrere hår her – særlig om du har benyttet deg av kjemiske behandlinger. Her trengs det å spe på fuktighet, og her vil frisøren alltid anbefale en kur til deg, sier Nicolaisen.

Christinah Nicolaisen


Text: Studio Blanche

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer modereres før de blir publisert.